Pāriet uz galveno saturu
T. 08.01.2025. 19:00

Koncertuzvedums visai ģimenei | GRIBAS DRUSKU PABLĒŅOTIES

Lielā zāle


Blēņosimies tā, lai visiem prieks!

Šī gada decembrī pie klausītājiem atgriezīsies koncertuzvedums visai ģimenei GRIBAS DRUSKU PABLĒŅOTIES. Tas kļuvis par vienu no iemīļotākajiem uzvedumiem Rīgas Doma meiteņu kora TIARA vēsturē, atstājot spilgtus nospiedumus kora radošajā darbībā. Uzvedums pirmoreiz tapa 2005. gadā, kad diriģente Aira Birziņa uzrunāja animācijas filmu studijas DAUKA režisorus Rozi Stiebru un Ansi Bērziņu kopīgi veidot dziesmu programmu ar skaistākajām latviešu animācijas filmu dziesmām.

Animācijas filmu studijā DAUKA uzņemtās multfilmas kļuvušas par Latvijas animācijas mākslas klasiku – tās izceļas ar savu labestīgo veidolu un vienkāršo skaidrojumu par dažādām dzīves vērtībām.

Koncertuzvedumā GRIBAS DRUSKU PABLĒŅOTIES dzied (un dejo!) septiņdesmit divas Rīgas Doma meiteņu kora TIARA dalībnieces. Uzvedumā skan priecīgas, sapņaini apcerīgas, asprātīgas, sirsnības, labestības un patiesuma pilnas dziesmas no vairāku paaudžu bērnu (un arī pieaugušo) iemīļotām studijas DAUKA multfilmām KABATA, ZAĶĪŠU PIRTIŅA, ZELTA SIETIŅŠ, SĒD UZ SLIEKŠŅA PASACIŅA, NEPARASTIE RĪDZINIEKI, DESAS PIEDZĪVOJUMI u. c. Blēņošanos papildina 2005. gadā radītā Alberta Kivlenieka asprātīgā kustību horeogrāfija, kas nu papildināta un iestudēta horeogrāfes Egijas Abarovičas vadībā. Līdzās dziedāšanai un dejošanai uzvedumā laikā uz ekrāna skatāmi arī multfilmu video fragmenti.

Uzveduma noslēgumā mazie klausītāji tiek aicināti pievienoties korim, lai zālē un uz skatuves dziedātu un dejotu kopā.

Uzvedumā skan Ingus Baušķenieka, Māra Jansona, Imanta Kalniņa, Zigmara Liepiņa, Raimonda Paula, Uģa Prauliņa un Valta Pūces dziesmas ar Aspazijas, Pētera Brūvera, Raiņa, Kārļa Skalbes, Andreja Upīša, Ojāra Vācieša un citu latviešu autoru dzeju.

“Bija 1975. gada pavasaris. Komponists Imants Kalniņš pie klavierēm, klusi pie sevis dungojot, atskaņoja pirmo tikko kā sacerēto dziesmiņu topošai animācijas filmai ZELTA SIETIŅŠ. Vēl nebija ansambļa MENUETS vadītāja Jāņa Blūma lieliskā aranžējuma, arī pats ansamblis MENUETS, kas vēlāk ieskaņoja šo mūziku, bija vēl tikai padomā, taču bija MŪZIKA. Lieliska mūzika – smalka, harmoniska, trausla un spocīga vienlaicīgi, tik ļoti atbilstoša Raiņa dzejolim, tā jēgai: “Kurš cauri skatās sietiņa acīm, / Redz visu pasauli dimantos mirdzam.” Tā tas viss sākās. Skaisti un spēcīgi. Paturot vienmēr prātā domu par debesīm kā dominanti ikdienas ritumā. Tika veidotas daudzas jo daudzas animācijas filmas, kuru īpašā iezīme bija – DZIESMA. Bērni, kas skatījās šīs filmas, bieži dziedāja līdzi, reizēm pat skaļi, vienojoties spontānā korī. Nu mūzika pierakstīta notīs speciāli dziedāšanai korī, lai visi – gan lieli, gan mazi – varētu dziedāt šīs dziesmas. Reizēm, protams, atceroties arī jaukos zīmētos radījumus, kuri animācijas filmās pirmie iesāka visu šo blēņošanos, kas, jācer, nekad nebeigsies.”

Dziļā cieņā un pateicībā visiem, kas runā mūzikas valodā, – filmu režisore Roze Stiebra

Koncertuzvedumā piedalās
Rīgas Doma meiteņu koris TIARA (mākslinieciskā vadītāja un diriģente Aira Birziņa) un instrumentālā grupa – Rihards Plešanovs (taustiņistrumenti), Andis Klučnieks (flauta), Viktors Veļičko (kontrabass), Aivars Krastiņš (sitaminstrumenti).

Pasākums ir iekļauts programmā “Latvijas skolas soma”:
https://latvijasskolassoma.lv/norise/koncertuzvedums-gribas-drusku-pablenoties/

Koncertuzveduma ilgums ‒ aptuveni 1 stunda un 15 minūtes

Iegādājoties biļetes uz koncertu VEF Kultūras pils Lielās zāles BALKONĀ, jāņem vērā, ka mazajiem skatītājiem nebūs iespējas uzveduma noslēgumā pievienoties korim uz skatuves.

Latvijas Goda ģimenēm ar apliecību "3+ Ģimenes karte" ir iespēja iegādāties biļetes ar 15% atlaidi (pērkot biļeti jānorāda, jāievada kartes numurs; biļete pie ieejas koncertā, uzrādot derīgu "3+ Ģimenes karti").

Bērniem līdz 3 gadu vecumam (ieskaitot) – koncertā ieeja bez maksas, neaizņemot atsevišķu sēdvietu.

Koncertuzvedumu organizē Rīgas Doma meiteņu kora biedrība sadarbībā ar MIKC Nacionālās Mākslu vidusskolas Rīgas Doma kora skolu. Projekta īstenošanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Pasākuma organizators informē, ka Pasākuma laikā tiks veikta foto un/vai video uzņemšana ar mērķi atspoguļot informāciju par Pasākumu masu medijos un informatīvajos materiālos. Iegūtie materiāli var tikt izmantoti publicitātei un sabiedrības informēšanai. Pasākuma organizators neuzņemas atbildību par trešo personu foto un/vai video uzņemšanu un to izmantošanu. Sīkāka informācija par Jūsu personas datu apstrādi ir pieejama šeit.

Ieteikt